Sådan bliver du stærk med calisthenics 

Kan det virkelig lade sig gøre, at blive stærk uden at løfte tunge vægte?

I denne artikel får du svaret på, hvordan man faktisk godt kan blive stærk og veltrænet helt uden at sidde i maskiner eller løfte tunge vægte.

Hvad er Calisthenics / træning med egen kropsvægt?


Kropsvægtstræning er blevet en meget populær træningsform og kan findes i flere træningsformer såsom Calisthenics, Streetworkout, Gymnastik, Yoga, Crossfit mm.

Grundprincippet for denne, er enkel: man bruger den modstand ens kropsvægt udgør til at blive stærkere med.

Øvelser såsom chin upsdips, armbøjninger, håndstand og pistol squats mm. er eksempler på øvelser, der som udgangspunkt foregår med egen kropsvægt.

Det fede ved kropsvægtstræning er, at alle kan få resultater med denne træningsform, men der er et par ting, man skal have styr på først.

personlig traener Niels Training

DOWNLOAD MIN GRATIS E-BOG

Lær af mine erfaringer og undgå de fem kritiske fejl, som bremser din træning.

    gratis e-bog om styrketræning fra personlig træner niels training

Kan man blive stærk uden at styrketræne med vægte?

JA!

Se eventuelt den styrke og fysisk, som gymnasterne repræsenterer. Deres træning er næsten udelukkende baseret på øvelser uden brug af vægte.

Så længe man overholder princippet om, at der skal være en progressiv forøgelse af belastning i ens træningsprogram, vil man blive stærkere. Om denne så kommer fra en vægt eller i kraft af egen kropsvægt som modstand, er underordnet.

 De fleste griber dog denne form for træning skævt an, og kommer derfor ikke videre fra øvelser såsom pull ups og dips.

Jeg vil nu gennemgå de vigtigste emner, der forhåbentlig kan hjælpe dig til, hvordan man griber det an.

Tre råd til at komme godt i gang med calisthenics

Først og fremmest er det vigtigt at afklare, hvad er målet med træningen? Er det at opnå større muskelmasse, blive stærkere, opnå et stabilt vægttab eller noget helt tredje?

Alt efter hvilket mål du har, vil træningsplanen skulle skrues sammen ud fa dette. Dertil kommer, at der er nødt til at være progression og planlægning af, hvordan din træning forløber.

Intensitet, volumen, øvelsesvalg mm. skal tages højde for, så du opnår det ønskede træningsmål. Alt dette er noget som en personlig træner, kan hjælpe dig til at hurtigt og sikkert at få implementeret i din træning

På den måde er der ikke forskel på, om man træner i maskine, med vægte eller uden. Styrketræning uden vægte adskiller sig ikke fra almindelig styrketræning på dette område. De samme principper gør sig gældende.

1. Skab overblik over kropsvægtsøvelser

Kropsvægtstræning er et ret komplekst træningsområde at navigere i grundet de mange øvelsesvariationer.

Det er her, hvor jeg oftest oplever, at folk finder det svært. En af de væsentligste forskelle er, at man i modsætning til vægttræning ikke tilføjer vægt til en bevægelse for at øge intensiteten.

Man er derfor nødt til at udføre forskellige bevægelser hver gang, man vil ændre intensiteten for en given øvelse. Dette kræver et stort overblik over skaleringer, og hvordan disse passer ind i forhold til hinanden.

Eksempler på nogle af de mere avancerede øvelser kun med egen kropsvægt er angivet nedenfor:

2. Forebyg skader med en gradvis progression

Et godt træningsprogram er skadesforebyggende bl.a. i kraft af den progressive struktur, som det gerne skulle have.

Der kan ofte være et stort spring i intensiteten fra øvelse til øvelse med kropsvægtstræning. Derfor vigtigt fortsat at huske på at indtænke skadesforebyggende træning.

Man kan fejlagtigt blive ledt til at tro, at da det “kun” er ens kropsvægt, man arbejder med, at så er belastningen altid den samme.

Man skal altid sikre sig tilpasning af kroppens strukturer, før man vælger at øge belastningen gennem sværere øvelser. Gør man ikke det, er der en større risiko for skader. Selvom ens kropsvægt ikke ændrer sig betydeligt, så kan intensiteten svinge meget afhængigt af øvelserne, man laver.

3. Lav regelmæssig mobilitetstræning

personlig traening i udstraekning

Mange af de øvelser, der gøres brug af i kropsvægtstræning kræver bedre end normal bevægelighed. Derfor det er nødvendigt også at inkorporere mobilitetstræning i sin rutine. Det kunne være øvelser såsom et ‘press to handstand’.

Derfor er det nødvendigt at træne sin mobilitet, således at man kan lære mere komplekse øvelser, når man er klar til at stige i sværhedsgrad.

Der findes mange teknikker og metoder til at mobilisere kroppen. Positioner såsom at kunne gå i bro, lave en foroverbøjning, split og spagat, er gode målsætninger at træne henimod, da man derved kommer de vigtigste områder af kroppen igennem.

Kan man udføre ovennævnte stillinger ved man, at man har den nødvendige mobilitet til kropsvægtstræning på lang sigt.

Hvad er bedst: calisthenics eller vægttræning?

Det rygtes ofte hos passionerede atleter indenfor kropsvægtstræning, at hvis man bruger vægte så bliver man “tung”, langsom og det modarbejder kropsvægtstræning.

Dette er selvfølgelig forkert, og illustrerer én af de store myter, der florerer indenfor dette træningsmiljø: At man ikke kan kombinere de to træningsformer.

Der vil være situationer, hvor vægttræning er et glimrende supplement eller endda et bedre valg. Det kan for eksempel være i forhold til at træne en bevægelse, der halter bagefter og er ‘weak link’.

Et eksempel på en øvelse, hvor vægte ville være et glimrende supplement til ens program er et såkaldt ‘pistol squat’. I starten, vil øvelsen være udfordrende, men fortsætter man med at træne den, vil den på et tidspunkt blive for nem. Man når måske et punkt, hvor man kan lave 5,10 eller flere gentagelser.

Der giver det selvfølgelig rigtig god mening at begynde at tilføje ekstra vægt eller at udføre almindelige squats med vægt, hvis man ønsker fortsat at øge sin styrke.

Ulemper ved kropsvægtsøvelser

Der er ingen træningsform, som er fejlfri og er bedst for alle og i alle sammenhænge. Selvom man er glad for en bestemt træningsform, er det vigtigt ikke at stirre sig blind på det faktum, at man skal bruge det rette værktøj til den rette opgave for at få succes.

Hvis man insisterer på at banke et søm i et bræt med en skruetrækker, spilder man tiden.

Der er altså situationer, hvor den ene metode vil være den anden overlegen. Det handler derfor ikke om at finde frem til den bedste træningsform, men i stedet den der er bedst til at løse den opgave, man står overfor.

I den sammenhæng er der ulemper ved denne træningsform i forhold til vægttræning, som man skal være opmærksom på. De væsentligste emner er listet nedenfor:

 • Kropsvægtsøvelser kan være svære at måle fremgang på

I modsætning til vægttræning, så er øvelser uden vægt sværere at måle intensitet og/eller progression på. Laver man eksempelvis øvelsen bænkpres, så træner man med en given belastning eksempelvis 80 kg et bestemt antal set x gentagelser.

Hvis man derimod laver en armbøjning mens, man læner sig fremad (en såkaldt ‘planche push up’), så er belastningen mere kompliceret at udregne.

Det kan betyde at det bliver mere udfordrende at bevare overblikket over, hvilken belastning man træner med. Husk derfor at teste dig selv på udvalgte øvelser og noter: antal gentagelser, antal set, udførelse mm. og brug denne som udgangspunkt.

 • Kropsvægtstræning kræver stort overblik over øvelser

I forlængelse af ovenstående, skal man derfor have kendskab til mange forskellige regressioner eller progressioner for at finde den rigtig intensitet.

Vil man eksempelvis skalere en armstrækker, skal man kende måske ti forskellige variationer samt forstå, hvordan disse hænger sammen i forhold til hinanden. Kan man til gengæld finde ud af det, vil man have et stort øvelsesbibliotek at gøre godt med.

Sørg for at have dannet dig et overblik over, hvilke muligheder der er for at gøre en øvelse sværere eller lettere.

 • Kropsvægtsøvelser kan have store spring i belastning

Da der ikke gøres brug af vægte i denne træningsform, er der ofte et stort spring i sværhedsgrader. Hvis vi vender tilbage til eksemplet med bænkpres, kan man gå fra 80kg til 81,25kg, 82,5kg osv. hvilket gør at springet imellem kiloerne ikke bliver alt for stort.

Med øvelser uden vægt kan der godt være et stort spring i intensitet, hvilket gør at man med fordel kan inkorporere vægt i nogle af sine kropsvægtsøvelser eller supplere med almindelige vægttræningsøvelser. Det kunne være eksempelvis at lave kropshævninger med vægt på, eller armstrækkere med en vægtskive på ryggen.

Der vil være situationer, hvor det er en god ide at gøre det på den måde inden man springer videre til en anden og sværere kropsvægtsøvelse. Man skal derfor ikke være bange for at bruge vægte i de situationer, hvor det giver mening.

Fordele ved at træne med egen kropsvægt

Nu har vi gennemgået, hvilke faldgrupper, der kan være. Det er nu tid til at se på de fordele, som bestemt også skal nævnes.

Som sagt, så handler det ikke om at finde ud af, om vægttræning eller kropsvægstræning er bedst. Det handler i stedet om at finde ud af, hvordan man skal bruge hvilken og hvornår. De væsentligste fordele er listet nedenfor:

 • Calisthenics kræver minimalt udstyr

Da træningen foregår primært uden vægt, er det derfor også meget nemt at udføre uden træningsudstyr. Man kan træne hjemme, udenfor og på ferie uden at skulle have en masse maskiner eller vægte til rådighed.

Man kan med fordel vælge at investere i minimalt udstyr, så man er sikker på at kunne udføre 99% af alle nødvendige.

Et sæt ringe, er klart det bedste udstyr for pengene og kan købes mange steder over nettet for billige penge. Ellers er der elastikker, håndstandsbøjer eller sågar en ribbe, som alle er redskaber, der kan klare 99 % af de øvelser, som du vil komme ud for med kropsvægtstræning.

 • Calisthenics giver dig styrke, stabilitet og god koordination

Man kommer omkring mange forskellige typer af bevægelser, og det er med til at udvide ens bevægelsesrepetoire. Det giver en krop, der ikke blot er stærk, men som også kan bevæge sig på mange forskellige måder, hvorved ens koordination og stabilitet virkelig kommer på prøve.

I og med, man lærer en masse forskellige bevægelser gennem de mange øvelser, som man støder på, vil man sandsynligvis også opleve en stor overførbarhed til andre træningsformer.

 • Øvelser med egen kropsvægt kan erstatte øvelser med vægte

Mange af de øvelser, man finder inde for styrketræning med vægte, kan man også finde ved kropsvægtstræning. Øvelser såsom military press, bent over row eller bænkpres, kan man også udføre uden brug af vægte. Eksempler kunne være håndstandsarmbøjninger, bodyweight rows eller armbøjninger mm.

Står man derfor i en situation, hvor man ikke har adgang til vægte, kan man derfor med fordel finde tilsvarende variationer, der kan udføres med samme intensitet bare uden vægt.

Her er det igen vigtigt at have for øje, at intensiteten skal være passende, så man vil være nødt til at justere på den øvelse man laver.

Gode ressourcer til calisthenics

Så hvor starter man? Udover artikler på siden her, så vil jeg i dette afsnit vise dig andre udøvere, der ikke blot selv har opnået flotte resultater, men som også er i stand til at videreformidle denne form for træning. Der er rigeligt med materiale at dykke ned i på alle sider, så det er bare om at gå i krig.

Gymnasticbodies.com

Denne organisation er jeg selv med til at repræsentere på deres ‘World Team’ af instruktører. I den forbindelse er det vigtigt for mig at få sagt, at der ikke indgår nogen former for sponsorater for dette indlæg.

De har længe været førende på markedet indenfor gymnastisk styrketræning. Der er dels udstyr, man kan købe såsom ringe, bøger mm. men også online kurser, som giver en god introduktion til, hvordan kropsvægtstræning kan gribes an.

www.gymnasticbodies.com

Website: Gymnasticbodies.com

Yuval on Hands

Yuval er nok en af de mest eftersøgte håndstandsartister, da han udover at demonstrere en ekstremt imponerende håndstand også er i stand til at undervise det selv for folk, der er helt nye indenfor håndstandstræning. Efter en lang karriere i gymnastik og cirkus rejser han nu verden rundt for at dele sin passion for håndstandstræning. Hans ydelser foregår primært gennem online coaching og workshops.

Website: Yuvalonhands

Calisthenic Movement

Gruppen består af to unge mænd, og har indenfor få år etableret sig som kompetente undervisere. Udover workshops, e-bøger og personlig træning, lægger de jævnligt en masse gratisvideoer op på deres youtube kanal, som er et glimrende sted til både at blive inspireret, men også at få brugbar information til, hvordan man lærer grundøvelser indenfor træning med kropsvægt.

Youtube: Calisthenic Movement

Fitness FAQs

Daniel Vadnal fra Melbourne, Australien er også en af de mest populære Youtube forfattere indenfor styrketræning, mobilitet og håndstand. Med en baggrund indenfor fysisk træning og fysioterapi videreformidler FitnessFAQs et sagligt godt budskab omkring, hvordan man lærer at styrketræne.

Youtube: Fitness FAQs

Ido Portal

Med en baggrund indenfor bl.a. Capoeira er Ido Portal uden tvivl en af de mest omdiskuterede indenfor bevægelseskulturen. Det centrale budskab i hans undervisning er, at det handler om at bevæge sig mere, og se træning i et bredere perspektiv. Hans ydelser foregår primært gennem online coaching eller workshops.

På hans youtube kanal og hjemmeside er der masser af øvelsesinspiration og ideer til, hvordan man kan skalere og lære svære kropsvægtsøvelser.

Facebook: Ido Portal

Yuri Marmerstein

Yuri er en meget interessant mand, da han ikke traditionelt har en baggrund inden for gymnastik, dans, cirkus eller lignende. Dette gør, at han er selvlært indenfor kropsvægtstræning, akrobatik, håndstand og den filosofi han repræsenterer er derfor ret unik.

Han forstår det, som desværre er mangelfuldt hos mange: At undervise til folk, der starter helt fra nul. Det vil sige folk, som ikke har gået til gymnastik, da de var mindre. Gennem workshops, online coaching, e-bøger og på sin facebook side er der masser af god information at hente.

Facebook: Yuri Marmerstein

Opsummering

Kropsvægtstræning involverer øvelser som er baseret på, at man bruger kroppen som den primære modstand. Denne træningsform kan give dig stor styrke, koordination og mobilitet, og kan udføres uden brug af redskaber. Vil man dog have ekstra udbytte, kan man med fordel investere udstyr såsom ringe, elastikker, pull-up bar eller elastikker, som alle er billige at anskaffe.

Selvom denne træningsform sagtens kan stå alene, vil der være tilfælde, hvor en kombination af vægttræning og kropsvægtstræning kan give rigtig god mening. Det kunne eksempelvis være øvelser for underkroppen, tilføjelse af vægt til kropsvægtsøvelser eller for at arbejde målrettet på ‘weak links’

Der findes et væld af ressourcer online med masser af god inspiration, man kan benytte sig af for at komme i gang. Nogle af de mest udbredte er Ido Portal, Yuri Marmerstein, Calisthenic Movement, YuvalonHands og Gymnasticbodies.

Vil du have resultater med din træning?

Mit navn er Niels, og jeg hjælper mine klienter til at komme i deres livs form.

Skal jeg også hjæpe dig?

Skal vi tage en uforpligtende snak om dine mål?

9 Kommentarer

 1. Torben Hansen Boers

  Hej
  Jeg var ude på Amager strand hvor min 7 årige søn blev meget imponeret over hvad to drenge på 9 og 11 kunne med deres kroppe…..
  Ham siger nu han gerne vil gå til calisthenics…..
  Er der træning til drenge i den alder i nærheden af Østerbro ? Og hvor kan voksne træne det samme ?
  Vh Torben

  Svar
  • Niels

   Hej Torben,

   Jeg kender to grupper i København, som dyrker Calisthenics:

   Core og Team VICI. De kan vist findes både på google og facebook, så det er klart en anbefaling værd.

   Jeg er ikke bekendt med hold for voksne i calisthenics. Jeg tilbyder dog selv målrettet privatundervisning enten i 1-1 format eller i små grupper. Hvis det har interesse, er du velkommen til at skrive en mail.

   God fornøjelse med træningen.

   Mvh. Niels

   Svar
 2. Peter Arne Sørensen

  Fantastisk inspirerende tilgang til træning – både fitness og kropsvægtstræning. Jeg er på vej til at starte et nyt motionshus, hvor vi vil kombinere det bedste fra begge verdener – og mere til – specielt målrettet modne motionister (foreningens foreløbige navn).
  Jeg vil følge dig med interesse. Du kan være flydekrans når jeg skal have de forskellige verdener til at arbejde sammen og lave fælles prioriteringer.

  Svar
  • Niels

   Hej Peter,

   Først og fremmest mange tak for interessen, det sætter jeg stor pris på :-).

   Du er meet velkommen til at hive fat i mig, hvis det bliver aktuelt i fremtiden. God fornøjelse med åbning af træningscenteret, det lyder spændende.

   Mvh. Niels

   Svar
 3. Peter Arne Sørensen

  Det er synd at et så smukt træningsprincip skal have sådan et grimt navn.
  Det er ikke let at finde et både sigende og smukt klingende navn; men noget med egenvægt, bære sig selv, egen tyngde …
  Feks. selvbærende træning, bæredygtig motion, selvvægtstræning, egenvægtsfitnes, vægtløs træning.
  Du kan forhåbentlig finde på noget bedre.

  Svar
  • Niels

   Hej Peter,

   Der findes mange synonymer for calisthenics afhængigt af hvilket træningsmiljø, man færdes i :-).

   Mvh. Niels

   Svar
 4. Johnny Vesterbæk

  Jeg bor i Kolding og vil gerne i gang med calisthenics.
  Har du kendskab til et sted I området?

  Svar
  • Niels

   Hej Johnny,

   Mange tak for din besked!

   Jeg har desværre ikke kendskab til nogle lokalt i Kolding, som udbyder undervisning af Calisthenics.

   Hvis du er interesseret, vil jeg meget gerne tage en snak om mulighederne i et online forløb?

   Bh. Niels fra Niels’ Training.

   Svar
 5. Marco Beck

  Fedt skrevet Niels! Solid og gennemført artikel med masser af brugbar viden for både begyndere og øvede Calisthenics udøvere!

  Fem stjerner herfra! 😉

  Mvh.

  Marco // KINETIK

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.